Nieuwe fietsroute langs de molens van de Abeek

De watermolens langs de Abeek tussen Bree, Bocholt en Weert speelden in de geschiedenis een opmerkelijke rol. Ze droegen bij aan welvaart van het geslacht van de Graven van Horne en Heren van Bocholt, hielpen bij de stadswording van Weert, volden het Weerter laken en waren de geboorteplaats van een bekende Vlaming. Maar ook Sint Servaas heeft een bijzondere relatie met één van de watermolens op de Abeek.

MolenNetwerk KempenBroek stippelde langs deze Abeek de Kempenmolenroute uit. Een fietsroute die niet alleen de watermolens die aan deze stroom liggen met elkaar verbindt. Tijdens de fietstocht rijd je ook door het afwisselende landschap van GrensPark Kempen~Broek en maak je óók kennis met een ‘wat andere molen’ op de Zuid-Willemsvaart en met de enige stenen grondzeiler in Vlaanderen.

De ruim 40 km lange fietstocht voert door het prachtige en afwisselende landschap van GrensPark Kempen~Broek in het Noorden van Belgisch Limburg met ook een uitstapje over de grens heen door het Wijffelterbroek en de Laurabossen ten zuiden van Weert. Alles is vanaf Hemelvaart, 13 mei, op je smartphone prima te volgen via de Erfgoedapp van Faro.

MNKB stelt zich tot doel het bijzondere molenerfgoed van GrensPark Kempen~Broek (Maaseik, Kinrooi, Bree, Bocholt en de Nederlandse gemeente Weert en delen van Cranendonck, Nederweert en Leudal) op de kaart te zetten. Dat doet de vzw door het uitstippelen van fietsroutes zoals deze Kempenmolenroute in de ErfgoedApp van Faro, het Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed. De Kempenmolenroute is de 3e fietsroute van MNKB in de ErfgoedApp. Eerder werden al de Grensmolenroute tussen Kessenich en Stramproy en de Watermolenroute langs de Bosbeek en Itterbeek bij Maaseik en Bree uitgebracht.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *