Stad Dilsen-Stokkem en inwoners ruimen samen het Maasgebied op

Het waterpeil in de Maasvallei herstelt zich na de extreem hoge waterstand van afgelopen week. De schade wordt stilaan zichtbaar in vorm van grote brokstukken en kleiner zwerfvuil. Inwoners van Dilsen-Stokkem steken graag zelf de handen uit de mouwen en bieden zich spontaan aan om afval te verzamelen. Dilsen-Stokkem organiseert een opruimactie op 31 juli, 1, 7 en 8 augustus.

Vrijwilligers kunnen zich online inschrijven.

Door het extreem hoge water in de Maasvallei bleef er bijzonder veel afval achter op de oevers van de Maas. Grote stukken hout en beton, maar ook kleiner zwerfvuil tonen de schade aan. “Dit probleem is van een andere orde dan de kleinere opruimacties die we jaarlijks in het voorjaar organiseren”, verduidelijkt Ingrid Erlingen, schepen van natuur en milieu. “De ervaring met kleinere initiatieven én de samenwerking met meer dan 70 lokale Mooimakers komen nu wel heel goed van pas”.

“Inwoners stelden zelf voor om een gezamenlijke opruimactie op poten te zetten”, aldus waarnemend burgemeester Jos Opdenakker. “Het stadsbestuur is erg dankbaar voor de grote bereidwilligheid die er is om mee te komen opruimen”.

Het gevaar is niet helemaal geweken. De gebieden in de buurt van de Maas zijn nog niet geschikt om te betreden omwille van de veiligheid. Mensen kunnen wegzakken of uitglijden. Bovendien brengen de beheerders van de terreinen momenteel de gevaarlijke plekken nog in kaart. Ook plekken waar grote stukken afval of kadavers liggen worden opgelijst.

Het natuurgebied is erg kwetsbaar en mag niet overrompeld worden door grote mensenmassa’s. Ook al zijn spontane opruimacties goed bedoeld, toch is een gecoördineerde aanpak nodig.

Schepen Ingrid Erlingen coördineert de actie in Dilsen-Stokkem en nam deel aan voorbereidend overleg met partners Limburgs Landschap, Steengoed, Natuurpunt, OVAM en de andere Maaslandse gemeentes.

“We sluiten aan bij de collega’s van Lanaken en ruimen een eerste keer op in het weekend van 31 juli en 1 augustus. Ook voor het weekend erna kunnen inwoners zich aanmelden. De stedelijke milieudienst is nu volop bezig met het uitwerken van deze opruimactie”, aldus Erlingen.

Omdat de natuur in het Rivierpark Maasvallei alle rust kan gebruiken, wordt er niet gekozen voor één grootschalig opruimmoment. We vragen aan vrijwilligers om zich individueel of met het gezin aan te melden om mee te helpen.

Alle vrijwilligers kunnen zich inschrijven via deze link en ontvangen dan de nodige informatie én materialen (grijper, vuilzakken, veiligheidsvest, handschoenen). Het stadsbestuur roept uitdrukkelijk op om niet op eigen houtje op te ruimen. De lokale opruimacties zoals die in Dilsen-Stokkem worden begeleid door het stadsbestuur en Limburgs Landschap. Iedere helper krijgt de nodige instructies mee, onder andere met betrekking tot veiligheid.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *