Dilsen-Stokkem zegt massaal NEEN tegen gascentrale

Jackie Janssen levert vrijdag, namens het actiecomité, 1700 bezwaarschriften af bij het stadsbestuur van Dilsen-Stokkem. Hiermee maken de inwoners van Dilsen-Stokkem nogmaals duidelijk dat er geen plaats is voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem.

Het nieuwe openbaar onderzoek kwam er naar aanleiding van de beroepsprocedure die RWE aanspande. Eerder weigerde de Limburgse deputatie al de gevraagde omgevingsvergunning.

De voorzitter van het actiecomité maakt naast de vele bezwaarschriften ook een uitgebreidere motivatie over aan de Minister. “Laat ons hopen dat men deze 85 pagina’s aan tegengas ook effectief zal lezen“, grapt Jackie Janssen.

Het volume van de gascentrale kan niet ingepast worden in het regionaal industrieterrein van Rotem. “Met 495.072 m3 aan volume zou deze gascentrale 6x groter zijn dan het huidige grootste bedrijf op het industrieterrein. Alle huidige bedrijven samen passen 2x in deze gascentrale en dan is er nog plaats over. Dit is bezwaarlijk landschappelijk inpasbaar te noemen“, licht Jackie Janssen toe.

“Het is op deze manier niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk Goliath en David geworden“.
Naast het volume zou de centrale een ketelhuis van 55 meter en een schouw van 75 meter hoog plaatsen op een industrieterrein waar de maximale toegelaten hoogte 15 meter is. Dat is volgens het actiecomité geen afwijking meer, maar een andere verkaveling.

De centrale zou zichtbaar zijn vanop Terhills en zo ook het Nationaal Park Hoge Kempen ontsieren. Aan de noordzijde liggen ook nog ander natuurparken, zoals Bergerven. Aan de oost- en noordzijde passeert het Limburgs fietsroutenetwerk, vanwaar de centrale eveneens zichtbaar zou zijn.

Daarnaast zijn er de onvermijdelijke effecten op klimaat en milieu: “Deze centrale zal 60x meer CO2 uitstoten dan alle bedrijven in Dilsen-Stokkem samen. Dat is niet te rijmen met de klimaatambities van de stad Dilsen-Stokkem, onze provincie Limburg en Vlaanderen“, aldus het actiecomité. Het zou bijzonder vreemd zijn om in deze tijden, en na het recente IPCC rapport, dit toe te staan.

Ook qua bijkomende stikstof kan het tellen. De uitgestoten stikstof per jaar is het equivalent van een koeienstal met 2975 (best case) tot 8916 (worst case) koeien. “Dat krijg ik op geen enkele manier uitgelegd aan de plaatselijke landbouwers“, zegt de voorzitter.

Ondanks het feit dat het openbaar onderzoek voor de tweede maal op rij in een ondankbare periode werd gevoerd kwamen tientallen vrijwilligers op straat om bezwaarschriften op te halen. Diverse handelaars hebben geholpen door een inzameldoos in hun zaak te plaatsen. “Dilsen-Stokkem toonde zich als één stem tegen deze centrale, op die manier wordt een historische fout vermeden. Er is duidelijk geen draagvlak voor een gascentrale in Dilsen-Stokkem. Het actiecomité is de vrijwilligers en de inwoners bijzonder dankbaar.“, geeft Jackie Janssen nog mee.

Het actiecomité gaat ervan uit dat de minister haar verantwoordelijkheid zal nemen en NEEN zal zeggen. “Wij vragen aan RWE om de procedure hierna ook te stoppen. Onze buurt verdient terug rust en zekerheid”, zo besluit Janssen.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *