CD&V Maaseik wil nieuwe Maasbrug

De CD&V in Maaseik wil liever een nieuwe brug over de Maas dan een renovatie van de huidige Pater Sangersbrug. Bevoegd minister Lydia Peeters, kondigde aan te willen gaan voor een renovatie. Nochtans heeft – volgens CD&V Maaseik – een volledig nieuwe brug onmiskenbaar voordelen.

Zo kan de flessenhals, door de versmalde geul onder de Maasbrug, weggewerkt worden. Een verbreding zorgt voor een snellere afwatering wat het hinterland en met name Heppeneert ten goede komt.

Het is volgens de fractie niet alleen de versmalde geul die de doorstroming afremt. De stenen pijlers onder de brug versterken het afremmend effect en vormen een gevaar voor de stabiliteit. Vandaar dat extra controles nodig waren na de hoogwaterstand afgelopen zomer. Een Pater Sangersbrug op basis van een moderne constructie, maakt de pijlers overbodig.

“Een nieuwe brug biedt ook meer ruimte aan voetgangers en vooral fietsers. Niet onbelangrijk gelet op het vele schoolverkeer en de wielertoeristen die de Maas oversteken. Een nieuwe brug maakt ook een betere aansluiting mogelijk, zowel ter hoogte van de ovonde in Maaseik als met de Nederlandse kant. Ze maakt de toegangspoort vanuit Nederland naar Vlaanderen mooier en aangenamer”, aldus Peter De Bruyn van de Maaseiker CD&V-fractie.

Daarom zal Peter De Bruyn – namens de CD&V fractie in Maaseik – maandag op de gemeenteraad vragen of het stadsbestuur deze zienswijze onderschrijft en in voorkomend geval wil bepleiten bij de Vlaamse overheid.

“Het zou wijs zijn om hierover ook in dialoog te gaan met de collega’s in Nederland. Op zich is het niet noodzakelijk daar het beheer van de brug in Vlaamse handen is. Het kan wel een meerwaarde opleveren om hierover van gedachten te wisselen met de gemeente Echt-Susteren. Zij hebben immers ook belang bij een goede grensovergang en het beheersen van hoog water in de Maas”, aldus De Bruyn in een reactie.

“De hoogwaterstand in juli 2021 was uitzonderlijk maar blijft geen alleenstaand feit”, zo besluit de woordvoerder van de Maaseiker CD&V-fractie.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Eén reactie op “CD&V Maaseik wil nieuwe Maasbrug”

  1. Blij met de steun van Jo Brouns die als Vlaams volksvertegenwoordiger en burgemeester van de buurgemeente Kinrooi, vandaag via de media laat weten de vraag voor een nieuwe brug bij te treden en in die zin een oproep doet naar de bevoegde minister in de Vlaamse raad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *