Oudsbergen wordt kindvriendelijke gemeente

Op zaterdag 13 november ontving de gemeente Oudsbergen het label van kindvriendelijke gemeente tijdens het bezoek van Vlaams minister Benjamin Dalle aan De Daltonschool. Tijdens zijn bezoek kreeg de minister, via het Mobilab-project, een interessante inkijk in de uitdagingen van de gemeente Oudsbergen op gebied van veilige en kindvriendelijke mobiliteit.

Met het project Mobilab gaan Landelijke Gilden en Mobiel21 nog tot midden 2022 aan de slag in drie Noord-Limburgse gemeenten: Peer, Pelt en Oudsbergen. De partners in de drie gemeenten gaan samen uitdagingen aan rond basisbereikbaarheid, verkeersveiligheid en duurzame ontsluitingen met de (elektrische) fiets. Aan de hand van burger- en expertenlabs testen ze in elke gemeente pop-up maatregelen voor een andere mobiliteit. Na een grondige evaluatie kunnen de gemeenten deze tijdelijke maatregelen permanent maken om de verkeersveiligheid te verhogen en actieve verplaatsingen te stimuleren.

“Veilige schoolomgevingen en schoolroutes op maat van het kind zijn het uitgangspunt in Oudsbergen”, weet Glenn Godin, projectleider bij Mobiel 21. Marieke De Boe van Landelijke Gilden vult aan: “Aan de hand van co-creatiesessies met leerlingen van de Daltonschool zetten we creatieve inzichten om in realistische, duurzame mobiliteitsoplossingen. De inspirerende kijk van leerlingen op de situatie aan de schoolpoort leidde al tot een kleurrijke inrichting van de schoolstraten, de bouw van parklets en multifunctionele kunstwerken in het teken van de fiets.”

De komende maanden wordt er volop geëxperimenteerd in de openbare ruimte om de noden van kinderen verder te bepalen en het aantal actieve verplaatsingen van en naar school te verhogen. Het Mobilab-project is ten slotte ook goed voor kennis- en ervaringsopbouw tussen de verschillende partnergemeenten. Die kennis wordt nadien ook uitgedragen naar de bredere regio.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.