Theo Van Dael ontvangt Culturele Prijs 2021

Theo Van Dael uit Kinrooi heeft zaterdag 30 april de Culturele Prijs 2021 van de gemeente Kinrooi in ontvangst mogen nemen. De uitreiking vond plaats tijdens een congres van de Vereniging voor Limburgse Dialect- en Naamkunde dat in ‘De Stegel’ in Molenbeersel plaats vond.

Theo Van Dael was tijdens het congres als belangstellende aanwezig. Theo’s leven is verweven met het Limburgs, meer bepaald de Kinrooier variant. Hij was 25 jaar lang Vorst van de Kinrooise carnavalsvereniging de Rabbedabbers, en maakte al die tijd het carnavalskrantje. Hierdoor versterkte zijn liefde voor het dialect nog.

In 2002 stichtte hij Veldeke Belsj Limburg. Voor die vereniging stelde hij jarenlang de Limburg Almenak samen. Hij publiceerde gedichten en stukjes in o.a. Dao Raostj Get, Het Belang van Limburg, Blaadje Kinrooi en Kerk & Leven. Hij schreef een zevental boeken en werd twee keer genomineerd voor de Veldeke Literatuurprijs.

“Theo is voor de gemeente Kinrooi de ongekroonde koning van het ‘plat’ Kinders. Tot nu”, zo klonk het tijdens de overhandiging van de prijs. De Culturele Prijs 2021 ontving Theo Van Dael als dank voor zijn jarenlange inzet voor het dialect. Hij is daarmee de 21ste laureaat van deze titel.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *