16 Nestkasten voor basisschool Don Bosco Gerdingen

 

Iedereen kent wel de huiszwaluw en de boerenzwaluw, maar in Bree is de gierzwaluw ook in ruime aantallen aanwezig. Gierzwaluwen zijn trekvogels die overwinteren in Afrika en naar ons komen om te broeden. Ze nestelen in inhammen van gebouwen. Jammer genoeg is de huidige bouw- en renovatiestijl hier niet meer op gericht. Hierdoor nemen de natuurlijke nestplaatsen van de gierzwaluw af. Gelukkig kunnen deze vogels binnenkort weer op een extra locatie terecht, dankzij Basisschool Don Bosco Gerdingen!

Het gebrek aan nestgelegenheden voor zwaluwen kan je opgevangen door het plaatsen van kunstnesten. Deze nesten kunnen tegen de gevel geplaatst worden of ingebouwd worden in of achter de gevelsteen. Basisschool Don Bosco Gerdingen bouwt samen met stad Bree een gloednieuwe sporthal. De hoge gevel kan perfect dienen voor de inbouw van enkele nestkasten.

“Goed gezien van de leerlingen en leerkrachten daar!”, moedigt schepen van Milieu Jo Vandersteegen dit initiatief aan. “Stad Bree schonk afgelopen week dan ook met plezier 16 nestkasten aan Don Bosco Gerdingen om in te bouwen in de gevel van de nieuwe sporthal. Die zullen daar binnenkort mooi kunnen dienen als nieuwe thuis.”

Er werden in het verleden ook al nestkasten voorzien voor andere scholen zoals de Kei Beek en de Vuurvogel Bree.

Bij Don Bosco Gerdingen zijn ze niet aan hun proefstuk toe! De school is al geruime tijd fervent deelnemer van het MOS-project. MOS staat voor Milieuzorg Op School en is een Vlaamse samenwerking. MOS helpt scholen een milieuvriendelijke en duurzame leer- en leefomgeving te maken, samen met leerlingen, het schoolteam en het netwerk van de school.

“Het investeren in deze nestkastjes voor onze zwaluwpopulatie, past helemaal in die duurzame MOS-reflex!”, licht schepen van Milieu Mario Knippenberg verder toe. “We zijn dan ook trots op deze samenwerking en moedigen andere organisaties en particulieren aan om het voorbeeld van Don Bosco te volgen. Vele kleine inspanningen kunnen wonderen doen voor de gierzwaluw in onze stedelijke omgeving. Gierzwaluw zijn bovendien een natuurlijke ongediertebestrijders, dus hun aanwezigheid brengt wel enkele voordelen met zich mee.”

Gierzwaluwen zijn kieskeurige beestjes en ze hebben dus enkele vereisten bij de keuze van een broedplaats. De specifieke nestkasten hang je het beste op een hoogte van meer dan 4 meter, gericht naar het noorden of noordoosten vanwege de wind en de zoninval. Verder mogen zich geen obstakels bevinden voor de nestkasten zodat de gierzwaluw een makkelijke aanvliegroute heeft. Ten slotte zijn gierzwaluwen echte koloniedieren, dus hang zeker enkele kastjes bij elkaar. Meer info is te vinden op onze website via www.bree.be/gierzwaluwen.

Voor de huiszwaluw en de boerenzwaluw reiken wij ook nog steeds een kleine subsidie uit voor wie nesten aan zijn woning of in de stal houdt. Je kan de premie aanvragen via het Onthaal van het stadhuis.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.