Gemeente Kinrooi blikt terug op geslaagde fusie en verjaardagsfeestje op het Bastion

Op 18 september 2021 bestond Kinrooi al 50 jaar als fusiegemeente. Maar het feestje voorzien in september 2021 werd verschoven naar afgelopen zaterdag 25 juni 2022. Vanaf ’s middags was er van alles te doen op het Bastion in Kessenich, wat zich weer uitstekend leende als evenementenplein.

Burgemeester Wim Rutten: “Onder het goedkeurend oog van gouverneur Lantmeeters en minister Brouns hadden we geopteerd voor een minder formele aanpak van de academische zitting. In een Studio Gaga concept voerde Armand Schreurs een drietal panelgesprekken met telkens een viertal inwoners uit Kinrooi van een zeer divers pluimage. Het bood een boeiende kijk op de vijf kerkdorpen en op de geslaagde fusie ervan. Tussen de gesprekken door was er een heuse primeur voor de aanwezigen. Een kersvers jeugdorkest – voorlopig nog zonder officiële naam – zorgde voor muzikale intermezzo’s.”

Mark Hoedemakers, schepen van cultuur: “Aan het slot van de academische zitting werd het boek Het geheugen van Kinrooi voorgesteld. In dat boek, uitgegeven naar aanleiding van 50 jaar Kinrooi, heeft Hubert van Eygen geprobeerd een eigenzinnig beeld te schetsen van de wortels waaruit Kinrooi gegroeid is. Aan de hand van een aantal willekeurige thema’s probeert hij datgene wat ons is overgedragen door vroegere generaties op een uitzonderlijke manier te laten zien. Alle items die aan bod komen, houden op een of andere manier verband met het gemeentelijk archief en het erfgoeddepot. Door al die flarden uit het verleden samen te zetten, zorgt hij voor een totaalbeeld van de plattelandsgemeente die in 1971 ontstond door de samenvoeging van 4 gemeenten of 5 kerkdorpen.”

Het boek kost 20 euro en is verkrijgbaar in het gemeentehuis, De Stegel, de bibliotheek, Visit Kinrooi en de Geschied- en Heemkundige Kring Kinrooi.

Els Penders winnaar interactieve fiets(zoek)tocht
Omdat de kans klein was op uitgebreid feesten vorig najaar, lanceerde de gemeente naar aanleiding van 50 jaar Kinrooi op 1 juli 2021 een interactieve fiets(zoek)tocht met wedstrijdelement. Wie alle dorpen per fiets ging ontdekken via een app op de smartphone, kon vijf verschillende routes fietsen. Bij verschillende waypoints of hotspots, kon men een vraag of opdracht ontgrendelen. Daar kon men vervolgens punten mee verdienen en ook letters verkrijgen. Het uiteindelijk doel was een spreuk vinden.

Hoe meer hotspots je bezocht, hoe meer letters je kon verzamelen voor de spreuk of het eindspel. De hoogste puntenscore werd behaald door Els Penders. Zij behaalde de maximum score van 800, mede dankzij haar man die 750 punten scoorde. Dat is uitstekend gefietst en gekwist. Tijdens het officiële gedeelte van 50 jaar Kinrooi werd Els dan ook een mooie geschenkmand overhandigd als winnares van de interactieve fietstocht

Vrijwilligersfeest en Vlaanderen zingt in Kinrooi
Na het officiële gedeelte begonnen de vrijwilligers toe te stromen. Een 250-tal Kinrooise verenigingen werden hiervoor uitgenodigd en zij hadden best wat vrijwilligers aangemeld om te komen feesten. Ze kregen allemaal bonnen om iets te drinken en iets lekkers te eten in één van de vele foodtrucks op het terrein. Vanaf 19u00 was ook het grote publiek welkom voor Vlaanderen zingt, de afsluiter van de avond. De meezingavond werd in 2017 met veel succes georganiseerd bij de opening van het Bastion. Zij die erbij waren zaterdag, weten dat de rematch zeker geslaagd was.

Zondag voor nieuwe inwoners en de allerkleinsten
Sylvie Henckens, schepen van feestelijkheden: “Met de infrastructuur – een grote tent – ter plaatse in een mooie setting organiseerde het gemeentebestuur afgelopen zondag nog twee bijkomende activiteiten op uitnodiging. Eerst waren vanaf 10u00 alle ouders van de jongste inwoners – de baby’s geboren in 2020 en 2021 – welkom op de babyborrel. Na een kort welkomstwoord door de burgemeester volgde een heerlijk ontbijtbuffet. Een 100-tal jongste inwoners ging samen met de rest van het gezin in op de uitnodiging.”

Na de jongste inwoners was het ook de beurt aan de nieuwe inwoners. Ondanks dat alle nieuwe inwoners van 2019, 2020 en 2021 uitgenodigd waren, was de opkomst eerder klein in de namiddag. Kinrooi telt in totaal 60 verschillende nationaliteiten onder zijn inwoners. Het grootste gedeelte daarvan – ook bij de nieuwe inwoners – komt uit Nederland, wat weinig verrassend is want dat is al jaren de grootste niet-Belgische nationaliteit in Kinrooi. De nieuwe inwoners die er waren, genoten met volle teugen van een tochtje in een e-car en/of een huifkar en een gezellige namiddag aan het Bastion.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.