Opendeurdag vernieuwde Dorpshuis Ophoven

Aanstaande zondag is het kermis in Ophoven en daarbij is er wel een héél bijzondere attractie te bezichtigen, met name het vernieuwde Dorpshuis. In mei 2020 startte de technische dienst met de voorbereidende werken. Na het bouwverlof 2020 later begon aannemer Driesen NV om de plannen van ADEMarchitecten naar de realiteit om te zetten. Hoe die er nu in werkelijkheid uitzien, kan iedereen aanstaande zondag bekijken tijdens de opendeurdag van 13u00 tot 19u00.

Burgemeester Wim Rutten: “In december 2019 keurde de gemeenteraad het meerjarenbudget voor deze beleidsperiode goed. Eén van de voornaamste en ook duurste investeringen daarin was de vernieuwbouw van het Dorpshuis in Ophoven. ADEMarchitecten had de plannen toen reeds klaar om het Dorpshuis te vernieuwen tot een moderne faciliteit voor de verenigingen. De eerste zes maanden van de werken liepen volledig volgens de vooropgestelde timing en ook volgens de voorziene financiële ramingen van 2,6 miljoen euro. Toen werd nog gestreefd om einde 2021 de vernieuwbouw klaar te hebben.”

Schepen van vrijetijdsbeleid en cultuur Mark Hoedemakers: “Zoals het wel vaker gaat met grote werken, kunnen er gaandeweg wat problemen opduiken. Voor het Dorpshuis was dat een brand, niet anno 2021 maar een gekende brand uit 1897 die voor vervelende gevolgen zorgde. Toen de dakconstructie open en bloot lag, kwam er een verborgen slijtage aan het licht. De vervanging van kepers, panlatten, onderdak en dakbedekking was wel voorzien in de renovatie. Nu bleek echter ook de balkenconstructie aan vernieuwing toe te zijn. Die was immers aangetast op plaatsen waar de verbinding met bakstenen gemaakt wordt, wat niet wenselijk was. Bovendien zorgden de inmiddels stijgende prijzen van diverse materialen dat het project iets duurder uit zal vallen. In november 2021 werd duidelijk dat het einde van de werken eerder met Pasen zou zijn en later werd Pasen Pinksteren.”

Eerste gemeentelijk gebouw met een groendak
Als gemeente heeft Kinrooi een voorbeeldfunctie naar duurzaamheid. Op aanraden van de technische dienst werden grotere regenwaterputten geplaatst zodat er nog meer hergebruik van water mogelijk wordt. Een andere primeur is dat het (ver)nieuw(d)e gedeelte van het Dorpshuis het eerste gemeentelijk gebouw met een groendak is.

Opendeurdag met kermisevent, gezellig terras en muziek
Geduld is een mooie deugd en zondag is het dan zover. Vanaf 13u00 is iedereen welkom om een rondleiding te volgen in het Dorpshuis. Aan de hand van pancartes zal er in verschillende plaatsen wat uitleg gegeven worden. Indien gewenst is een gids beschikbaar om de rondleiding te doen. Het oude cafetaria van de sporthal is niet meer te herkennen. Dat is nu omgebouwd naar een multifunctioneel lokaal met een kleine keuken, een ideale ruimte voor feestjes van 20 tot 40 personen. Er is een volledig nieuw sanitair blok dat centraal in het gebouw zal dienen voor de sporthal en het Dorpshuis. In het gedeelte van het oude gemeentehuis, waarvan de gevels nog mooi zichtbaar zijn van binnen en buiten, zijn diverse vergaderlokalen en ruimtes voor divers gebruik: onthaal, receptie, opslag materialen, schoolbibliotheek, …

Mooie nieuwe zaal
Hét pronkstuk van de renovatie is de vernieuwde grote zaal. Die heeft een capaciteit van 480 personen (staand publiek) of tussen de 150 à 250 personen (zittend naargelang de zaalschikking). Voor kleine optredens, toneel- of muziekvoorstellingen is het een prachtige ruimte waar vooraan plaats is voor een podium. Achter aan de zaal staat er een vaste toog. Berging en koelcel zijn eveneens voorzien.

Kermis op zaterdag en zondag
Ophoven kermis is uitzonderlijk al op zaterdag 11 juni vanaf 15u00. Daarnaast zal op zondag de kermis tegelijk met de opendeur starten, namelijk vanaf 13u00. Dat is het moment dat het lint van het vernieuwde gebouw officieel doorgeknipt zal worden. In samenwerking met carnavalsvereniging De Zweitjatte is een gezellige namiddag gepland met terrasjes, muziek en … kermisattracties. Op maandag zal er geen kermis zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.