Welzijnscampus ‘Gerkenberg’ verwelkomt allereerste slimme lampen van Limburg

Dinsdagochtend 19 juli werd in welzijnscampus ‘Gerkenberg’ te Bree wel heel erg symbolisch licht aangestoken. 20 slimme Nobi-lampen zullen er de komende jaren het zorgpersoneel van de dementieafdeling ondersteunen door dag en nacht mee te waken over het welzijn van de bewoners. Dankzij de zelflerende lampen, die beschikken over valdetectie, kunnen de medewerkers onmiddellijk hulp bieden na een valincident. Daarnaast helpt de AI-technologie ook ongelukken te voorkomen. De lampen dragen enerzijds bij aan een nog gerichtere zorg voor ouderen, maar ontlasten ook zorgmedewerkers van repetitieve taken, zodat zij meer ruimte krijgen om voor taken die echt het verschil maken in leven & geluk van de bewoners.

Kwaliteit ouderenzorg onder druk
In lijn met de rest van Vlaanderen wordt ook de Limburgse bevolking jaar na jaar grijzer. Vooral Zuid- en Noord-Limburg tellen het meeste 65-plussers. Tongeren spant de kroon met 23,4% en Houthalen-Helchteren telt met 19,1% het minst aantal 65-plussers. In Bree is vandaag een kleine 22% van de bevolking ouder dan 65[1]. Deze tendens zal zich de komende jaren verderzetten met steeds grotere druk op onze ouderenzorg, indien men vandaag geen actie onderneemt. Het geluk van steeds meer ouderen komt immers in handen te liggen van steeds minder zorgmedewerkers die een steeds hogere werkdruk ervaren. Dat is nefast voor de kwaliteit van onze ouderenzorg.

Gerkenberg, pionier in ouderenzorg
De vergrijzing dwingt ouderenzorg zichzelf heruit te vinden. Technologieën als Nobi zullen de komende jaren een steeds belangrijkere rol spelen in het werkgeluk van zorgmedewerkers die stilaan Zilverhelden mogen genoemd worden. Pioniers als welzijnscampus ‘Gerkenberg’ zetten alvast de toon. Directeur Dirk Vroonen: “Gelukkige medewerkers staan gelijk aan gelukkige bewoners. We nemen het welzijn van onze Zilverhelden dan ook heel erg serieus. Het investeren in slimme technologiën zoals Nobi is voor welzijnscampus ‘Gerkenberg’ een bewuste keuze met als doel het werk voor onze medewerkers dragelijk en fijn te maken.” Maar de installatie van de slimme Nobi-lampen kadert binnen een bredere aanpak. Dirk Vroonen: “De laatste jaren kozen we voor een personeelsbezetting die 22% hoger ligt dan de door de overheid opgelegde norm. Daarnaast openen we in september onze vernieuwde campus: dit wordt een innovatieve, frisse en fijne omgeving om in te werken en in te wonen. Ze zetten we er in op kleinere, huiselijke afdelingen, met minder bewoners zodat zorgverleners voluit kunnen gaan voor hechtere en kwalitatievere band met een kleiner aantal bewoners.”

Betekenisvolle samenwerking met Limburgs succesverhaal ‘Essec’
In een sterk vergrijzende samenleving is samenwerking cruciaal, willen het recht op kwalitatieve ouderenzorg garanderen. Denk aan samenwerking tussen zorgmedewerker & technologie, maar ook tussen technologiën onderling. Nobi wil hierbij fungeren als centrale hub die de kracht van verschillende technologiën samenbrengt. Denk aan slimme thermometers en weegschalen die eenvoudig gekoppeld kunnen worden aan het Nobi-universum waardoor manuele input niet langer nodig is en men kostbare tijd van zorgmedewerkers bespaart. In Welzijnscampus ‘Gerkenberg’ wordt voor de eerste keer ook een koppeling gemaakt met Essec, het wereldberoemde Limburgse zorgoproepsysteem gekend van onder meer de rode hulpknop aan de muur, zorghorloges en van zorgbeacons die dwalende bewoners detecteren. Samen streven zij naar nog gerichtere ondersteuning van zowel bewoners als hun zorgverleners.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.