Gluren bij de buren…..Peer

De Cultuurhistorische Zomer van De Aldenborgh Weert is in volle gang. Onlangs was de jaarlijkse ‘terechtstelling’ van de Hertog van Marlborough in Kessenich. Het was deze John Churchill, die in 1702 Peer verbleef, opdracht gaf aan 200 cavaleristen om naar Weert te gaan. De cavaleristen vertrokken vanuit Peer en bombeerde op 16 en 17 augustus 1702 het Weerter kasteel aan de Biest. Een extra reden om eens te Gluren in Peer.

De kerktorens van Peer (voor 1422) en Nederweert (1467) lijken veel op elkaar. De toren van Peer deed in 1483 dienst als toevluchtsoord voor burgers om de strijd tussen Willem I van der Marck Lumey en prins-bisschop Johan van Horne (zoon van Jacob I van Horne). Na verraad verlieten de burgers de toren en er volgde een bloedbad waar 1.500 personen om het leven kwamen.

Overigens het Clerinxorgel in de Sint Trudokerk is enkele jaren ouder dan het Clerinxorgel (1849) in Nederweert.

Bezienswaardigheden BICC-Cultuurcentrum “’t Poorthuis”, het perron (vrijheidszuil), de Sint Trudokerk, de toren met museum en beiaard, het Oud Stadhuis, Hotel “De Boskar”, De Scherpesteen, het driehoekig Frankisch Marktplein, de kiosk, de stadspomp met gulden peer, het Huis ‘Den Engel’, het Bruegelhuis en Bruegelmuseum: uniek in de wereld met zijn kleurechte kopies van alle werken van Pieter Bruegel de Oude (op ware grootte), de Bruegelmonumenten, het monument voor Armand Preudhomme, Zaal Koninklijke Harmonie, het Sint-Lambertuscollege en Agnetencollege, het Agnetenklooster.

Praktische informatie
Start, dinsdagavond 2 augustus om 19.00 uur in de Sint Trudokerk Peer (Kerkstraat), Deelname gratis.
Parkeersuggestie: Preudhommeplein (tot 19 u. parkeerschijf verplicht in alle straten binnen de Vesten) en achter BICCCultuurcentrum ‘’t Poorthuis’, Bomerstraat (vrij parkeren).

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.