Bree kijkt uit naar uitbreiding Houborn

De uitbreiding van de multifunctionele campus op de Houborn is er eentje om naar uit te kijken! Hoewel de bouwwerken nog niet voor binnenkort zijn, wordt er achter de schermen stevig voorbereid. Stad Bree werkt binnen dit omvangrijke project nauw samen met scholengroep KOSM en sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak. Deze week werd een ontwerpteam aangesteld voor de eerste fase.

“De eerste fase die nu ontworpen wordt, dat is in dit geval het nieuwe sportcomplex zelf. Ook de integratie van een nieuw zwembad, sociale huisvesting én kantoorruimte voor de centrale administratieve diensten van de scholengroep zijn vervat binnen de architectuuropdracht,” aldus schepen van sport Michel Theunissen: “We stelden hiervoor het ontwerpteam OSK-AR architecten in samenwerking met Slangen + Koenis Architecten aan. Binnenkort volgen de eerste schetsen.”

De diensten zijn al een hele tijd week in week uit intensief bezig met brainstormen, analyseren en het in kaart brengen van alle noden. De ontwerpers gaan nu aan de slag gaan om deze ideeën concreet vorm te geven.

“Gezien hun ruime ervaring in het bouwen van sport- en zweminfrastructuur, hebben we alle vertrouwen in een succesvolle samenwerking.”, vertelt burgemeester Liesbeth Van der Auwera. “Zowel op gebied van bouwtechnieken, energiebeheer als sportinfrastructuur kijken we naar de laatste nieuwe toepassingen die er mogelijk zijn. Dat lag met onze oude Olympia niet meer binnen de mogelijkheden.”

De scholengroep diende inmiddels de bouwaanvraag voor de nieuwe atletiekpiste in en de stad is momenteel bezig met de aanbesteding voor de ontwerpopdracht van de gehele omgevingsaanleg.

Koen Van den Bruel (Ons Dak): “De 42 woningen en het huidige ontmoetingshuis op de Houborn uit de jaren ’90 worden binnen dit project mee afgebroken en vervangen. Het is een uitgelezen kans om met nieuwe, energiezuinigere wooneenheden de klimaatdoelstellingen van Ons Dak voor 2050 af te vinken. De concrete plannen en timing zal in nauw overleg met de huidige bewoners worden afgestemd.”

“Wij verwachten heel wat bedrijvigheid op onze campus, en zo hebben we het graag!” vertelt Luc Evens, directeur TISM en KOSM enthousiast. “Althans, wij zetten graag mee onze schouders onder het opzet van de nieuwe campus: het wordt een innovatieve, duurzame centrale plek in Bree waar je mekaar kan ontmoeten. De uitdaging is om alle betrokkenen een aangename ervaring te bieden: of het nu wonen, wandelen, ontspannen, gebruik maken van de dienstverlening, school lopen of sporten is. Van die vooruitgang maken we graag deel uit.”

De samenwerking tussen de stedelijke sportdienst en de scholengemeenschap zorgt voor veel voordelen. Daar wordt ook binnen dit project mooi gebruik van gemaakt. Gedurende de dag zullen de scholen namelijk kunnen gebruik maken van de nieuwe sportinfrastructuur. De recreanten en professionele sporters komen zich uitleven na de schooluren.

“Op die manier kunnen we de overheidsmiddelen optimaal inzetten en zorgen voor state of the art infrastructuur voor iedereen. Ook andere ruimtes zullen gedeeld kunnen worden en polyvalent kunnen worden ingezet als refter, studie- of examenzaal, maar net zo goed voor verenigingen ’s avonds of in het weekend ifv sociale projecten, wedstrijden of tornooien”, licht Luc Evens de verdeelsleutel toe.

De bouwwerf zal ongetwijfeld tijdelijk wat overlast geven maar de mogelijkheden zullen achteraf heel groot zijn. Samen met de nieuwe gebouwen voor de middenschool, de uitbreiding van de houtafdeling op TISM en de nieuwe atletiekpiste met bijhorende kleedkamers en tribune, zal de afgewerkte campus een groen en sportief sluitstuk worden.

Luc Evens: “We hebben heel veel aandacht gehad voor het duurzame aspect van deze campus. We streven ernaar om een energiegemeenschap te vormen zodat we klimaatneutraal elkaar kunnen voorzien van energie via PV installaties en geothermie. Als innovatieve technische school maken we daar graag ons stokpaardje van!”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

OOK INTERESSANT

(HETZELFDE ... MAAR TOCH ANDERS)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.